Illegale fondsenwerving en Crypto oplichting

People’s Bank of China waarschuwt het publiek voor illegale fondsenwerving en Crypto oplichting
RICK D. 24 AUGUSTUS 2018 19:30 UUR
De People’s Bank of China (PBOC) heeft in het kader van een landelijke strijd tegen cryptocurrencies een verklaring gepubliceerd waarin het publiek wordt aangespoord om sceptisch te staan tegenover claims van bedrijven die de term blockchain gebruiken om zichzelf te promoten. In de mededeling staat dat sommige bedrijven mensen uit hun geld halen onder het mom van financiële innovatie.

Chinees Offensief tegen digitale valuta’s gaat door
De verklaring van vandaag is gezamenlijk opgesteld door het PBOC, de Regelgevende Commissie voor het bankwezen, het Centraal Netwerk Informatie Bureau, het ministerie van Openbare Veiligheid en de Algemene Administratie van Markttoezicht.

In de loop van het document wordt bezorgdheid geuit over „wetteloze elementen“ door middel van de banner „financiële innovatie“ en „blokketen“ om het publiek te misleiden door de verkoop van digitale penningen en munten. De verklaring stelt verder dat dit in strijd is met de belangen van het publiek en inbreuk maakt op hun rechten.

In het document wordt beweerd dat de activiteiten van de schuldige bedrijven helemaal niet gebaseerd zijn op echte blokketentechnologie. Ze gebruiken het modewoord gewoon om „illegale fondsenwerving, piramidespelen en fraude“ te promoten.

Verder gaat het verder met het schetsen van enkele van de kenmerken van dergelijke regelingen. Deze zijn onder andere gebaseerd op overzeese gebieden, maar toch gericht op Chinese ingezetenen, vertrouwen op pseudo-tech en beroemdheidspromotie, en stimuleren van deelname door middel van verleidelijke „air drops“ en andere promotionele instrumenten. Dergelijke middelen worden gebruikt om de criminelen achter hen te verrijken, zodat er winst kan worden gemaakt met de prijsbewegingen van de digitale penningen in kwestie.

Tot slot wordt er een duidelijke waarschuwing gegeven aan de bevolking van China:

„Het grote publiek moet rationeel zijn over de blokketen, niet blindelings geloven in de belofte van pokken, een correct monetair concept en investeringsfilosofie vaststellen, en effectief het bewustzijn van risico’s verhogen; en actief rapporteren van de illegale criminele aanwijzingen gevonden aan de relevante afdelingen.

In de afgelopen twaalf maanden heeft de Chinese regering een aantal maatregelen genomen om cryptocurrenties aan banden te leggen. In september vorig jaar werden de eerste muntaanbiedingen (ICO’s) verboden. Kort daarna kregen de binnenlandse beurzen de opdracht om de deuren te sluiten. Dit was voor velen aanleiding om zich te vestigen in naburige crypto-vriendelijke landen zoals Singapore.

De laatste tijd zijn deze inspanningen geïntensiveerd. De vandaag gepubliceerde mededeling volgt op een maand van ontwikkelingen die erop gericht lijken te zijn om China volledig te bevrijden van cryptocurrenties.

Deze hebben onder meer verschillende publicaties met cryptografisch nieuws waarvan de WeChat-rekeningen zijn beëindigd, de IP-adressen van meer dan 120 verschillende uitwisselings- en ICO-websites worden geblokkeerd door Chinese webservers, en het Chaoyang District dat hotels en andere typische locaties voor openbare bijeenkomsten verbiedt om op cryptocurrency gerichte promotionele evenementen te organiseren.

Dieser Eintrag wurde in helemaal veröffentlicht.